„Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia”

28 kwiecień 2015

Konferencja giżycka wyszła nam na zdrowie... 


   W dniach 25-27 marca 2015 r. w Giżycku odbyła się 
II Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Bezpieczeństwo zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne”, organizowana pod skrzydłami najmłodszego wydziału Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa - Wydziału Nauk Społecznych w Giżycku. W tym roku obrady toczyły się pod hasłem: „Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia”.

  Wymiana naukowych spostrzeżeń miała miejsce w malowniczo położonym - nad jeziorem Niegocin - Hotelu St. Bruno**** Mazury. Nie bez przyczyny Giżycko stało się miejscem cyklicznych obrad na temat bezpieczeństwa zdrowotnego. 25 marca rok akademicki zainaugurowali tu studenci nowego giżyckiego wydziału WSB, którzy rozpoczęli studia na kierunku bezpieczeństwo zdrowotne. To niezwykle istotny wymiar bezpieczeństwa, który obejmuje umiejętność kreatywnego kształtowania bezpieczeństwa zdrowotnego ludności, z uwzględnieniem  zagrożeń związanych z klęskami żywiołowymi, epidemiami, katastrofami czy terroryzmem. Dotyczy ono także kierowania instytucjami oraz zespołami ludzkimi w celu minimalizacji ryzyka wystąpienia zagrożeń.

  To właśnie „miękki obszar” bezpieczeństwa zdrowotnego był podstawą do dyskusji na temat zagrożeń dla żywności i w żywieniu, z którymi musimy się zmierzyć we współczesnych czasach. Tym samym giżycka konferencja “błądziła” po peryferiach bardzo szeroko rozumianego bezpieczeństwa, oddalając się niejako od zagadnień związanych z jego typowo “twardym” pojęciem, miała na celu przyciągnąć prelegentów chcących poszerzać horyzonty w tematach powiązanych ze zdrowiem ciała i umysłu, co przecież ma szalenie istotne znaczenie w naszej codzienności. Sam gen. broni Bogusław Samol - Dowódca Wielonarodowego Korpusu Północno-Wschodniego w Szczecinie - w ramach zorganizowanej w tle naukowych prelekcji, konferencji prasowej, odwoływał się do potrzeby edukacji bezpieczeństwa zdrowotnego w kontekście służb mundurowych. Przecież w procesie dowodzenia niezwykle ważna jest psychika. Wojsko to nie tylko twardy rozkaz, ale przede wszystkim człowiek, który - nie od dziś wiemy - że jest ludzki w ludzkich warunkach.

  Podczas otwarcia obrad konferencyjnych Rektor, dr Andrzej ZDUNIAK odwołał się do czarnoleskiej fraszki mówiąc o zdrowiu jako wartości najwyższej, szlachetne zdrowie nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz. Jak widać renesansowe credo nie straciło na swojej wartości. Zdrowie jest naszym największym skarbem, osadzoną bardzo wysoko w ludzkiej świadomości wartością, dlatego warto spotykać się w takich przestrzeniach, jak zaaranżowana w Giżycku konferencja, żeby na jego temat uczyć się wciąż czegoś nowego, uwrażliwiać i szukać nowatorskich sposobów na jego promocję i  edukację.

   Podczas obrad plenarnych omawiano różnorodną tematykę – od bezpieczeństwa produktów pszczelich, czy wody pitnej aż do konsekwencji związanych ze stosowaniem tzw. dopalaczy. Poza prelekcjami, które wielokrotnie znajdowały swój dalszy ciąg w kuluarach, na salach obrad inscenizowano także praktykę. Przedstawiciele nadmorskiego wydziału naszej Uczelni przenieśli swoich słuchaczy do tratwy ratunkowej, bo przecież teorię można zgłębiać w przestrzeniach bibliotek, a nie co dzień dane nam jest “posmakować” produktów będących na wyposażeniu środków ratunkowych. 

  Prelegentami giżyckiej konferencji była nie tylko kadra akademicka WSB, ale goście z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, z Akademii Marynarki Wojennej, byli i przedstawiciele z Uniwersytetu Łódzkiego, Śląskiego, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, jak i Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie. Każdy z nich - na swój sposób wyjątkowy - prezentował pasje i doświadczenia, bez względu na tytuł naukowy, wiek i doświadczenie zawodowe. Wszyscy obradowali wspólnie i spierali się razem poza oficjalnie zaaranżowanymi panelami. Wszak konferencja bardzo zintegrowała środowisko i zrodziła nadzieję, że w kolejnych edycjach będzie miała stałych bywalców, którzy dodatkowo pociągną za sobą przyjaciół.

  Konferencję zamknął Prorektor ds. kontaktów, dr inż. Andrzej Bolewski, który wraz z Przewodniczącą Komitetu Organizacyjnego - dr Natalią Fechner oraz Dziekanem WSS w Gdańsku - dr inż. Grzegorzem Zakrzewskim. Już teraz gorąco zapraszmy do udziału w przyszłorocznej konferencji poświęconej zdrowiu, która odbędzie się w dn. 13-15 kwietnia 2016 roku w Hotelu St. Bruno**** w Giżycku.



Link do galerii konferencyjnej: http://zdrowie.wsb.net.pl/galeria.html

Więcej na stronie: www.zdrowie.wsb.net.pl



Scroll To Top