Blog kulinarny zdobywa coraz więcej fanów!

31 pażdziernik 2014

Blog kulinarny zdobywa coraz więcej fanów!

Blog kulinarny ZdrowieNaTalerzu.pl został stworzony w odpowiedzi na oczekiwania wielu osób pragnących żyć i odżywiać się zdrowo. Jego celem, jest zachęcenie innych do samodzielnego przygotowywania smacznych i przede wszystkim zdrowych posiłków oraz pokazanie, że dieta wegetariańska nie jest wcale trudna i skomplikowana. Blog działa nieprzerwanie od 2012 roku. Przepisy publikowane są na stronie : www.zdrowienatalerzu.pl oraz na facebooku, gdzie blog cieszy się coraz większym uznaniem fanów.

Przewidujemy, że do końca 2015 roku profil będzie się cieszył ilością 5000 polubień!

Zachęcamy do dołączenia grona fanów, co da możliwość stałego śledzenia nowych, zdrowych przepisów.

www.fb.com/ZdrowieNaTalerzuPL

Kuchnia wegetariańska opiera się na 5 podstawowych grupach pokarmów:

  • pełnych ziarnach zbóż

  • roślinach strączkowych

  • warzywach

  • owocach

  • nasionach/orzechach/pestkach

Od nas samych zależy z jakich produktów będziemy używali do przygotowywania naszych posiłków.

Niektórym z nas zależy bardziej na czasie, tak więc na blogu znajdują się propozycje potraw, które wykonamy dosłownie w 10 minut, a użyte w nich składniki nie wymagają specjalnych poszukiwań w sklepach ze zdrową żywnością.

Innym osobom zależy bardziej na tym by posiłek był zdrowy, ale przy tym niebanalny. Takie osoby również znajdą na blogu wiele inspiracji na nieco bardziej wyszukane dania. Są pewnie i tacy, którzy usiłują zachęcić swoje dzieci do jedzenia zdrowych posiłków. Również i dla nich jest sporo propozycji. Z kolei może ktoś inny szuka przepisów na dania bezglutenowe, na mleka roślinne lub desery bez cukru– świetnie! Dla poszukiwaczy nietypowych przepisów mamy dobre wieści – jest ich u nas całe mnóstwo! A oto kilka z nich:

DLA DZIECI

Domowa „Nutella”

Składniki:

1,5 szklanki orzechów laskowych

2-3 łyżki pasty daktylowej (wcześniej namoczone i zmiksowane na gładką masę daktyle)

szczypta soli

2-3 łyżki karobu

Wykonanie:

1. Orzechy podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 10-15 min. Następnie bierzemy do ręki garść orzechów, pocieramy jedne o drugie i w ten sposób zdzieramy skórkę.

2. Miksujemy orzechy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników i mieszamy.

Domową „Nutellę” można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

 

DIETA BEZGLUTENOWA

Wiosenny twarożek z migdałów

Składniki:

1 szklanka namoczonych i obranych migdałów

ok. 70 ml wody

2 łyżki soku z cytryny

ok. 3/4 łyżeczki soli (do smaku)

1 mały ząbek czosnku

pieprz ziołowy do smaku

2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Migdały miksujemy z oliwą i przyprawami w robocie kuchennym lub blenderze dodając powoli wodę.

Podajemy ze szczypiorkiem lub rzodkiewką.

Możemy zrobić taki serek na słodko. Nie dodajemy wówczas czosnku i pieprzu, a zamiast wody można dodać mleko roślinne. Można dosłodzić i podawać z owocami lub dżemem.

Dużym atutem bloga ZdrowieNaTalerzu.pl, jest to, że do każdego dania zamieszczane jest zdjęcie, dzięki czemu wiemy, jak dana potrawa powinna finalnie wyglądać. Dodatkowo wiele przepisów zostało przedstawionych w formie krótkich 2-4 minutowych filmików. Można więc krok po kroku śledzić jak powstaje dana potrawa. Dodatkowo przy przepisach umieszczane są praktyczne porady i informacje dotyczące np. walorów zdrowotnych użytych w przepisie składników.

Zarówno pomysłodawcą jak i twórcą bloga jest pani Marzanna Bojko. Pani Marzena zdobyła odpowiednie wykształcenie najpierw na studiach Promocji Zdrowia na WSTCH w Podkowie Leśnej, a następnie ukończyła Medical Missionary Worker w Living Springs NY. Pani Marzena posiada wieloletnie doświadczenie kulinarne – od lat jest wegetarianką oraz matką dwójki dzieci, które również wychowała na diecie wegetariańskiej. Jest współorganizatorką wystaw Expo Zdrowie oraz od 20 lat prowadzi Szkoły Zdrowego Gotowania, od kilku lat w Chicago, gdzie obecnie zamieszkuje. Jest pasjonatką tego co smaczne i zdrowe :)

Zapraszamy więc wszystkie zainteresowane osoby do odwiedzenia bloga na stronie: www.ZdrowieNaTalerzu.pl

Mamy nadzieję, że blog będzie dla Państwa inspiracją do zdrowego gotowania.

Scroll To Top